Tradycyjna kuchnia indyjska – charakterystyka i przyprawy

Tradycyjna kuchnia indyjska - charakterystyka i przyprawy

Co charakteryzuje i wyróżnia kuchnię indyjską?

Kuchnia indyjska uchodzi za jedną z najpopularniejszych i najbardziej aromatycznych na całym świecie. Nic dziwnego, gdyż wywodzi się z kraju zamieszkałego przez liczne społeczności narodowe oraz religijne, gdzie mieszają się różne kultury. Kuchnia indyjska jest różnorodna, ale posiada wiele elementów wspólnych, których główną bazą są indyjskie produkty spożywcze oraz przyprawy. Pokochaliśmy ją między innymi za niepowtarzalny aromat, żywe kolory oraz jedyny w swoim rodzaju smak. Co więc ją charakteryzuje, jakich przypraw używają Hindusi, i które potrawy są najbardziej popularne? Zapraszamy do krótkiej lektury!

Tradycja kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska sięga swoimi korzeniami aż do 7000 roku przed nasza erą, kiedy na terenie dawnych Indii uprawiano głównie sezam, ryż, bakłażany, oraz hodowano bydło. W dalszych latach pojawiły się uprawy kurkumy, kardamonu, gorczycy i pieprzu, a hodowlę bydła zastąpiono wypasem kóz oraz owiec, które zastąpiły w codziennym jadłospisie wołowinę.

Wraz z upływem czasu jednak coraz częstsze najazdy plemion muzułmańskich oraz wzajemne przenikanie się innych kultur, zaczęły wywierać wpływ na tradycje kulinarne mieszkańców dawnych Indii. Kuchnia indyjska otworzyła się na nowe metody przygotowywania mięsa oraz warzyw, a jej tajniki i przepisy były przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Charakterystyka kuchni indyjskiej

Wbrew pozorom kuchnia indyjska ma wiele odmian, a najłatwiej uporządkować je za pomocą regionów:

Kuchnia indyjska południa

W południowej kuchni indyjskiej przeważają dania wegetariańskie, oparte głównie na ryżu, mleczku kokosowym wraz z miąższem, oraz ostrych przyprawach. Jednym z najbardziej popisowych dań z tego regionu znanym na całym świecie jest ostre curry. Na śniadanie jada się tu głównie placki lub naleśniki z mąki ryżowej, lub pikantną zupę na bazie soczewicy.

Kuchnia indyjska północy

Tak jak wspomnieliśmy na wstępie, spory wpływ na kuchnię indyjską miały najazdy plemion muzułmańskich, które przez bardzo długi okres okupowały północne Indie. To sprawiło że północna kuchnia indyjska została ukształtowała w dużej mierze właśnie przez islam. Nie znajdziemy więc tutaj dań z wieprzowiną, a same potrawy są łagodne w smaku, i oparte w większości przypadków o drób. Niezwykle popularne w tym regionie są ćapatti czyli podpłomyki, baranina, kozina, oraz curry. Bardzo częstym dodatkiem do posiłków jest jogurt z owocami lub warzywami, soczewica, oraz mleczne desery. Mięso jest zazwyczaj marynowane zarówno w sosach jak i przyprawach, przed jego obróbką termiczną.

Kuchnia indyjska wschodu

Wschodnia kuchnia indyjska nazywana również bengalską, zdominowana jest głównie przez wypiekane chlebki, smażone placki, ryż, soczewicę, oraz ryby. To wszystko w towarzystwie łagodniejszych przypraw, które często łączy się z cukrem. W tym regionie niezwykle popularne są również słodkie dania z białego sera.

Kuchnia indyjska zachodu

Nie to kuchnia tak charakterystyczna, jak te z pozostałych regionów, gdyż łączy w sobie zwyczaje wielu różnych kultur. Zachodnia kuchnia indyjska to przede wszystkim dania nazywane bombajskimi. Łatwo więc je rozpoznać w restauracjach gdzie większość z nich zaczyna się od przedrostu bombajska, np. bombajska chałwa, bombajska kaczka, bombajski kurczak itd.

Jakich składników używa się w kuchni indyjskiej?

Największym bogactwem kuchni indyjskiej są lokalne produkty, takie jak:

  • mąka z ciecierzycy,
  • gruba mąka na ciapati,
  • sklarowane masło,
  • przepękla ogórkowata (warzywo podobne do ogórka),
  • mleczko kokosowe,
  • piżmian jadalny,
  • tinda (dynia uprawiana z niedojrzałych owoców),
  • woda tamaryndowa,
  • mięso (w zależności od regionu kurczak, baranina, kozina, wołowina lub wieprzowina),
  • regionalne owoce i warzywa.

Jakich przypraw używa się w kuchni indyjskiej?

Kuchnia indyjska słynie z niepowtarzalnych aromatów, a to za sprawą lokalnych przypraw, takich jak:

  • papryka chili,
  • zielone chili,
  • curry,
  • czarnuszka,
  • kolendra,
  • kardamon,
  • garam masala,
  • kurkuma,
  • imbir,
  • suszone mango,
  • nasiona granatu,
  • owoce tamaryndowca,
  • kmin,
  • suszone liście kozieradki,
  • nasiona maku,
  • goździki,
  • pieprz biały i czarny,
  • nasiona czarnej gorczycy,
  • koper włoski,
  • nasiona sezamu.

Jakie dania są najbardziej znane w kuchni indyjskiej?

Kuchnię indyjską kojarzymy przede wszystkim z takich dań jak Butter Chicken czy Tikka Masala, choć to dopiero początek, gdyż ma do zaoferowania znacznie więcej zdradza nam szef kuchni restauracji HOT WOK & POT (https://www.hotwokpot.pl/). Kuchnia indyjska słynie przede wszystkim z:

  1. Bandgobhi alu sabzi – smażonej kapusty z ziemniakami, Cham cham.
  2. Cham cham – smakołyk wytwarzany z mąki, śmietany, cukru, szafranu i soku z cytryny.
  3. Chlebków naan, ćapati, oraz roti.
  4. Dal – zupy robionej z soczewicy.
  5. Dosza – kruchy naleśnik przygotowywany z ryżu i fasoli urad dal.
  6. Gulab jamun – potrawa która powstaje z mleka, cukru, mąki oraz syropu różanego.
  7. Kofta – danie na bazie mielonego mięsa: najczęściej wołowego lub jagnięcego.
  8. Laddu – jest to deser w którym kulki z pureé z ciecierzycą, maczane są w syropie, a następnie oblepione kawałkami migdałów i orzechów.
  9. Pakora – przekąska z warzyw, które zanurza się w cieście z mąki z ciecierzycy, a następnie smaży na głębokim oleju.
  10. Papad – cienki i chrupki naleśnik, robiony z mąki z soczewicy lub ciecierzycy.
  11. Phal ka pakora – owoce smażone w cieście
  12. Samosa – trójkątne pierożki smażone na głębokim oleju.