Dieta na trądzik – co jeść i czego unikać?

Dieta na trądzik - co jeść i czego unikać?

Dieta przy trądziku – jak powinna wyglądać?

Na występowanie trądziku może mieć wpływ wiele różnych czynników. Zaliczamy do niech między innymi uwarunkowania genetyczne, zaburzenia gospodarki hormonalnej, niewłaściwą pielęgnację oraz zanieczyszczenia powietrza. Oprócz tego, niezwykle istotny jest codzienny jadłospis, który może zarówno przyczyniać się do powstawania niedoskonałości, jak i im zapobiegać. Co zatem jeść i czego unikać? Jak dokładniej powinna wyglądać dieta osoby borykającej się z trądzikiem? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury!

Dieta przeciw trądzikowi

Trądzik to choroba, która dotyka zatrważająco dużą część naszego społeczeństwa. Boryka się z nią przeszło 80% osób w okresie dojrzewania oraz około 15% osób w wieku starszym. Niestety, mimo to, nie łatwo zdiagnozować jej przyczyny. Do najczęstszych należą jednak wspomniane wcześniej uwarunkowania genetyczne, zaburzenia gospodarki hormonalnej, niewłaściwa pielęgnacja, zanieczyszczenia powietrza oraz nieodpowiedni jadłospis. I choć wydaje się, że codzienna dieta nie powinna wpływać na kondycję cery, to w rzeczywistości spożywanie dużej ilości przetworzonych produktów oddziałuje negatywnie na jej zdrowie. Dlaczego? Ponieważ zmiany skórne są wywoływane między innymi przez procesy naturalnie zachodzące w naszym organizmie. Oznacza to, że podczas przemiany materii, ciało pozbywa się części szkodliwych substancji właśnie przez cerę. W związku z tym warto zadbać o to, co jemy na co dzień. Jak konkretniej? Już wyjaśniamy!

Jaka jest najlepsza dieta na trądzik?

Niestety, na świecie nie ma diety, która będzie idealna dla każdego. Tutaj trzeba zaznaczyć, że to, co sprawdzi się u jednej osoby, niekoniecznie będzie dobre dla drugiej, dlatego codzienny jadłospis powinien być dopasowany do indywidualnych potrzeb danego organizmu. Jest jednak kilka zasad, których warto się trzymać. Jakich? Najważniejsze to unikanie produktów przetworzonych, które powodują w organizmie stany zapalne. Oprócz tego ważne jest, aby spożywać dużą ilość świeżych warzyw i owoców, które zawierają przeciwutleniacze, a tym samym pomagają zwalczać wolne rodniki oraz redukować zmiany skórne. Dobrym pomysłem jest też włączenie do codziennej diety produktów o niskim indeksie glikemicznym. Należą do nich między innymi pełnoziarniste produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, jaja, ryby oraz mięso.

Dieta na trądzik – co jeść?

Podczas układania jadłospisu najważniejsze jest, aby całkowicie ograniczyć produkty wysokoprzetworzone. Co więc warto jeść?

  • Warzywa i owoce – wśród nich warto uwzględnić przede wszystkim marchew, pomidory, brokuły, paprykę, sałatę, pomarańcze i melony, ponieważ obfitują w witaminę A oraz witaminę E.
  • Produkty bogate w witaminy z grupy B – wśród nich warto uwzględnić przede wszystkim pełnoziarniste pieczywo, makaron, kaszę, jaja, drób, nasiona roślin strączkowych, szpinak oraz kapustę.
  • Produkty bogate w cynk – wśród nich warto uwzględnić przede wszystkim ryby, wątróbkę, jaja, pestki dyni, fasolę, orzechy nerkowca, nasiona słonecznika, ryż oraz owoce morza.
  • Produkty bogate w witaminę C – wśród nich warto uwzględnić przede wszystkim paprykę, natkę pietruszki, porzeczkę, dziką różę oraz cytrusy.
  • Produkty bogate w błonnik pokarmowy – wśród nich warto uwzględnić przede wszystkim produkty z pełnego ziarna, pestki dyni, nasiona słonecznika oraz świeże warzywa.

Dieta na trądzik różowaty – czego unikać?

Wiemy już, co powinniśmy spożywać, aby poprawić kondycję cery, a teraz warto dowiedzieć się, czego należy unikać.

  • Produkty wysokoprzetworzone – wśród nich warto wyróżnić przede wszystkim te bogate w cukry proste, sól, tłuszcze trans oraz konserwanty.
  • Ostre przyprawy – wśród nich warto wyróżnić przede wszystkim imbir, kurkumę, chili, chrzan i pieprz kajeński, które powodują nadmierne pocenie, a tym samym wpływają negatywnie na kondycję cery.
  • Sól – nadmiar soli przyczynia się do występowania zmian trądzikowych, dlatego najlepiej ograniczyć jej spożycie to wymaganego minimum.
  • Cukier – nadmiar cukru zwiększa wydzielanie sebum oraz produkcję insuliny, a tym samym wpływa negatywnie na kondycję cery.

Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii dieta, w której między innymi wyjaśniamy czy mleko bez laktozy jest zdrowe oraz przedstawiamy tradycyjną kuchnię indyjską.

Dodaj komentarz
Sprawdź też