Mleko roślinne – które jest najzdrowsze?

Mleko roślinne - które jest najzdrowsze?

Które mleko roślinne jest najzdrowsze?

Mleko roślinne to doskonała alternatywa dla mleka krowiego, zwłaszcza dla osób, które borykają się z nietolerancją laktozy. Jest to produkt nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy, a oprócz tego idealny dla wegan i wegetarian, szczególnie w dobie rosnącej świadomości na temat wykorzystywania zwierząt hodowlanych. To właśnie dlatego w sklepach pojawia się coraz więcej rodzajów tego napoju. Który z nich zatem wybrać? Jakie mleko roślinne jest najzdrowsze? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury!

Rodzaje mleka roślinnego

Mleko roślinne to napój, który jest produkowany przede wszystkim z nasion lub orzechów. Najczęściej wykorzystuje się do tego ryż, płatki owsiane, pszenicę, orkisz, soję, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe, sezam lub nasiona słonecznika. Mniej popularne jest mleko z kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, amarantusa lub komosy ryżowej. I choć napoje te w nazwie posiadają frazę mleko, to w rzeczywistości powstają one na skutek moczenia i mielenia wybranych produktów roślinnych.

Najzdrowsze mleko roślinne

Czy mleko bez laktozy jest zdrowe? Wszystko zależy od jego rodzaju, ale jak wykazują badania, spożywanie większości takich napojów wpływa pozytywnie na organizm człowieka. Najzdrowsze z nich jest mleko sojowe, które zawiera najwięcej białka, tłuszczów nienasyconych oraz błonnika ze wszystkich tego typu płynów. Produkt ten jest dodatkowo świetnym źródłem węglowodanów oraz witamin z grupy B. Najczęściej jest on także wzbogacany w wapń, dzięki czemu odżywczo jest porównywalny z mlekiem zwierzęcym. Bardzo zdrowe jest też mleko owsiane, które powstaje przez zmieszanie owsa z wodą i odcedzenie płynu. Znajdziemy w nim między innymi błonnik, witaminę E, foliany i ryboflawiny. Taki napój ma niską zawartość tłuszczu, a przy tym jest naturalnie słodki. Ciekawą alternatywą dla mleka krowiego jest też mleko migdałowe. Jest ono źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, a także witaminy E, manganu, cynku i potasu. I choć migdały są dobrym roślinnym źródłem białka, to napój migdałowy ma znacznie mniejszą zawartość białka i wapnia w porównaniu do mleka zwierzęcego.

Lekkostrawne mleko roślinne

Jakie mleko roślinne wybrać w przypadku kłopotów z żołądkiem? Doskonałym rozwiązaniem będzie mleko ryżowe, które jest najsłodszym mlekiem roślinnym. Produkt ten jest niezwykle lekkostrawny oraz nie zawiera glutenu i laktozy. Oprócz tego, mleko ryżowe dostarcza najmniej kalorii spośród tego rodzaju napojów oraz najrzadziej wywołuje alergie pokarmowe spośród wszystkich alternatywnych produktów mlecznych.

Jakie mleko roślinne do kawy sprawdzi się najlepiej?

Najczęstszym dodatkiem do kawy spośród napojów roślinnych jest mleko owsiane, migdałowe, ryżowe, kokosowe oraz sojowe. Które z nich zatem wybrać? Wszystko zależy od preferencji smakowych. Poniżej opisujemy każde z nich:

1. Mleko owsiane do kawy

Mleko owsiane charakteryzuje się dość intensywnym smakiem, dlatego będzie idealnym rozwiązaniem dla osób lubiących słodkawy smak kawy. Oprócz tego, napój ten ma sporą ilość błonnika, na skutek czego wpływa pozytywnie na trawienie, ale zawiera niestety sporą ilość cukru, przez co nie będzie dobrym wyborem dla osób borykających się z cukrzycą.

2. Mleko migdałowe do kawy

Mleko migdałowe wyróżnia się specyficznym, łagodnym posmakiem, który nadaje kawie wyjątkowy charakter. Oprócz tego, napój ten ma niewielką zawartość tłuszczu oraz zawiera cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami serca. Należy jednak wiedzieć, że mleko migdałowe może się rozwarstwiać, co nie każdy lubi.

3. Mleko ryżowe do kawy

Mleko ryżowe charakteryzuje się subtelnym, nienachalnym i słodkim smakiem, dzięki czemu będzie idealnym wyborem dla osób, które chcą jedynie wzbogacić napój, a nie całkowicie zmieniać jego smak. Jest to świetne rozwiązanie dla alergików, ponieważ jest bardzo łagodne i nie wywołuje alergii. Należy jednak wiedzieć, że jest ono wodniste, dlatego nie będzie odpowiednie dla osób, które preferuję gęstsze napoje.

4. Mleko kokosowe do kawy

Mleko kokosowe wyróżnia się orzechowym posmakiem i kremową konsystencją. Oprócz tego, produkt ten zawiera sporą dawkę witamin, takich jak cynk, żelazo, magnez i potas, a jego spożywanie wzmacnia układ odpornościowy. Należy jednak zaznaczyć, że może być bogate w tłuszcz, przez co będzie dodatkiem wysokokalorycznym.

5. Mleko sojowe do kawy

Mleko sojowe to prawdopodobnie najczęściej wybierany napój roślinny w formie dodatku do kawy. Produkt ten jest delikatnie słodki i orzechowy, a przy tym charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów i tłuszczów. Warto jednak wiedzieć, że w przypadku osób chorujących na na niedoczynność tarczycy, spożywany w nadmiernych ilościach może zaszkodzić.

Jakie mleko roślinne dla dziecka?

Czy dziecko może spożywać mleko roślinne? Jak najbardziej tak, o ile ukończyło pierwszy rok życia. Wszystko dlatego, że przez pierwsze 12 miesięcy niemowlak powinien korzystać wyłącznie z mleka matki i mleka modyfikowanego, a napoje roślinne nie mogą zastąpić żadnego z nich! Dopiero w kolejnych latach można je powoli wprowadzać, oczywiście jedynie w momencie, gdy nie występuje uczulenie na żaden ze składników. W tym wypadku najczęstszym wyborem jest mleko sojowe, ryżowe, owsiane, migdałowe i kokosowe. Warto jednak pamiętać, aby wybrany produkt nie zawierał szkodliwych dodatków, takich jak guma ksantanowa i guma gella.

Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii dieta, w której między innymi podpowiadamy jaka jest najlepsza dieta na trądzik oraz wyjaśniamy co charakteryzuje kuchnię indyjską.

Dodaj komentarz
Sprawdź też