Papier do pieczenia – czym można go zastąpić?
Papier do pieczenia to jeden z tych elementów, którego w kuchni nie powinno zabraknąć. Można wykorzystać go do przygotowywania potraw, ich dekoracji oraz przechowywania. Jednak czasem zdarza się, że wykorzystamy jego ostatni fragment, a do sklepu daleko lub jest zamknięty. Co wtedy zrobić? Czym można zastąpić papier do pieczenia? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury!
Co zamiast papieru do pieczenia?
Papier do pieczenia jest powleczony nieprzywieralną powłoką silikonową lub tłuszczową. To właśnie dlatego można go bez obaw używać w piekarniku, dzięki czemu przygotowywane na nim potrawy nie będą przywierały do blachy lub naczynia. Czy da się go jednak czymś zastąpić? Oczywiście! Jako alternatywę można wykorzystać kilka różnych produktów! Sprawdźcie, czego użyć zamiast papieru do pieczenia!
1. Folia aluminiowa zamiast papieru do pieczenia
Papier do pieczenia można z powodzeniem zastąpić folią aluminiową. Tutaj musimy jednak zwrócić uwagę na to, która strona folii będzie przylegała do formy, a która do potrawy. Pamiętajmy więc, aby położyć ją stroną błyszczącą do przygotowywanego dania, dzięki czemu dłużej utrzyma ciepło. Warto również zaznaczyć, że czasem folia może przylegać do wypieków, więc aby temu zapobiec, należy posmarować potrawę niewielką ilością oleju.
2. Mata silikonowa zamiast papieru do pieczenia
Mata silikonowa to kolejny doskonały zamiennik papieru do pieczenia. Można ją używać w piekarniku nawet w bardzo wysokich temperaturach, a dodatkowo świetnie zatrzymuje ciepło, dzięki czemu podczas pieczenia potrawy szybciej są gotowe. Pamiętajmy jednak o tym, że mata silikonowa występuje w określonych rozmiarach, dlatego warto jest kupić ich kilka, by pasowały możliwie do każdego rodzaju blachy.
3. Masło i bułka tarta zamiast papieru do pieczenia
Kolejnym pomysłem na zastąpienie papieru do pieczenia jest wykorzystanie masła i bułki tartej. W tym celu wystarczy posmarować formę masłem, następnie posypać bułką tartą i energicznie potrząsnąć blachą, aby bułka rozeszła się po całej formie. Na koniec nadmiar bułki wysypujemy i umieszczamy w naczyniu potrawę. Taki duet sprawi, że wypieki nie będą przywierały do formy.
4. Papier śniadaniowy zamiast papieru do pieczenia
Papier śniadaniowy nie jest tak odporny na wysokie temperatury jak papier do pieczenia, ale w jednorazowej sytuacji można go z powodzeniem wykorzystać jako alternatywę. Pamiętajmy jednak, aby przed pieczeniem natłuścić go olejem, margaryną, masłem, dzięki czemu nie będzie przywierał do potrawy.
5. Tłuszcz – masło lub olej zamiast papieru do pieczenia
Gdy wszystko zawiedzie, jako alternatywę papieru do pieczenia można wykorzystać najstarszą znaną metodę, czyli natłuszczenie naczynia masłem lub olejem. Jest to sposób znany od lat, choć w przypadku niektórych potraw nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Dlaczego? Ponieważ tłuszcz rozgrzewa się do wyższych temperatur niż masa wypieków, dlatego w niektórych przypadkach może powodować przypalenie spodu potrawy lub zmianę jej smaku. Wobec tego, najlepiej wykorzystać tłuszcz roślinny o delikatnym aromacie.
Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii dom, w której między innymi przedstawiamy najlepsze pomysły na kwietniki ogrodowe oraz podpowiadamy jakie ogrodzenie wybrać – nowoczesne czy tradycyjne.